2010-07-14 09:38:16• hírek • MTI/ÚMSZ

Kevesen mennek egyetemre

"Lámpással keresik" a romániai egyetemek a diákokat. A most kezdődő beiratkozási szakaszban nagyságrendekkel kevesebb hallgatóra számítanak az intézmények, mint az elmúlt években.

Az idén a népesség, és ezzel együtt a diákok számának csökkenését a korábbi évekétől elmaradó érettségi eredmények is súlyosbítják Romániában. A középiskolát végzettek alig fele felelt meg az idei záróvizsgán, ezért kevés frissen érettségizőből lehet válogatni. A drámai helyzetet jól jelzi, hogy a bukaresti egyetem jogi karára hétfőn, a beiratkozás első napján csupán 28 érdeklődő tévedt be, mindannyian a költségtérítéses helyek iránt érdeklődtek.

Az erdélyi magyar egyetemeken ugyanúgy érzékelhető a demográfiai hullámvölgy, mint a nagy romániai egyetemi központokban, ez ellen az intézmények a kínálat bővítésével és átalakításával igyekeznek küzdeni.
A Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetemen a fotó-film-média szakra eddig csak két diák jelentkezett, pedig 12 tandíjmentes helyet biztosítanak a továbbtanulók számára, 13 helyet pedig azoknak tartanak fenn, akik a tandíjfizetést is vállalják. Várja a jelentkezőket továbbá a környezettudományi szak, összesen 25 hellyel, és a nemzetközi kapcsolatokra összpontosító szak is, ahová 42 jelentkezőt várnak.


Demográfiai hullámvölgy érzékelhető - kevés az egyetemista
Demográfiai hullámvölgy érzékelhető - kevés az egyetemista


A fotó-film-média szakra július 18-ig, a többi fakultásra július 23-ig lehet jelentkezni, a felvételi eredményéről július 26-án tájékoztatják az érdekelteket.

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) az idén is "ipari" léptékben gondolkodik: 21 karon összesen 11914 helyet hirdettek meg. Több mint kétezer magyar nemzetiségű hallgatót vár az egyetemvezetés. A BBTE-n is hétfőn kezdődött a beiratkozás, és július 23-ig tart.

A hallgatói létszámot illetően nem borúlátó a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) sem: itt 14 alapszakon és 5 mesteri programmal várják a jelentkezőket: összesen 652 diák tanulhat tovább a PKE padjaiban.
Az egyetemvezetés itt is a sokirányú képzés vonzóerejében bízik, a klasszikus bölcsészképzésen, közgazdaság-tudományi kínálaton túl speciális szakterületekkel foglalkozó mesteri képzésekre is lehet jelentkezni, mint a "kortárs politikai filozófia", a "többnyelvűség és multikulturalitás", a "társadalmi marginalitás és inklúzió", valamint a "filozófia és művészet a nyilvános térben".

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: